Ndr. Strandvej 352, 3100 Hornbæk      Man-Tir: 08.00-17.30 | Ons-Tor: 08.00-15.30 | Fre: 08.00-15.00 | Lør-Søn: Efter aftale

TANDBLEGNING

Generel tandblegning

Som led i tændernes fysiologiske funktion hos alle mennesker, misfarves tænder som følge af farvestoffer fra den føde vi indtager – såkaldt fysiologisk misfarvning. Andre mennesker er fra fødslen udstyret med gulere tænder og enkelte har sågar medfødte lidelser eller under tanddannelsen erhvervede tilstande, som alle af den ene eller den anden årsag, giver tænderne et misfarvet præg.​

Denne type af misfarvninger bleges ved en generel tandblegning, der inkluderer alle tænder i det synlige smilefelt.

Intern tandblegning.

Enkelte tænder i fortandsregionen skiller sig nogle gange ud ved enten at være blålige eller grålige. Disse tænder er som oftest rodbehandlet eller har behov for at blive rodbehandlet, da nervevævet inde i tanden er gået til. 

Farveforandringer skyldes bloddegraderingsprodukter som stammer fra nervevævet. Et traume eller henfald af nerven har forårsaget en indre blødning i nerven. Når blodlægemer nedbrydes inde i tanden, frigives hæmoglobin og jern.

Herefter kan jern reagere med svovlbrinte, der dannes af stort set alle bakterier. Resultatet bliver dannelse af grå-brunt jernsulfid inde i tanden og en efterfølgende blålig/grålig misfarvning af den enkelte tand. 

Denne type misfarvning bleges ved en intern tandblegning.

Emaljemikroabrasion

Lokaliserede steder på en fortand, kan forekomme gule, brune eller hvide misfarvninger. De skyldes, at det misfarvede område er fattigt på mineraler, hvorfor lyset brydes anderledes end i den omkringliggende tandemalje.

En sådan misfarvning kan fjernes ved en metode kaldet emaljemikroabrasion, hvor det misfarvede område helt eller delvist fjernes og tandens farve bliver entydig.

Hvordan foregår behandlingen

Du modtager en grundig undersøgelse og afpudsning af tandsættet. Til hver enkelt årsagsfaktor, skal stilles en individuel diagnose og derudfra kan den bedst egnede blegemetode iværksættes for at opnå det bedste blegeresultat.

Praksis Gilleleje anvender udelukkende de mest veldokumentede blegemetoder, nøje udvalgt fra den højeste kliniske forskning indenfor området.

Hvordan virker behandlingen

​Hvad enten misfarvning af dine tænder skyldes udefrakommende farvestoffer eller indefrakommende blodrestprodukter, er de farvede partikler organiske molekyler med dobbelte kulstof-bindinger (C=C) som ligger gemt inde i tandens netværk af krystaller.
Ved en tandblegning, anvendes forskellige typer af brintoverilte (H2O2), der ved kontakt med krystalerne, omdannes til vand (H20) og frit oxygen {O}
Frit oxygen spalter de dobbelte kulstof-bindinger ved en oxidationsproces til ikke-farvegivende enkelte kulstof-bindinger (C-C). Resultatet er en blegende effekt på tanden.

Kan alle blege deres tænder?

​I princippet kan en tandblegning altid udføres. Dog med undtagelse af følgende forhold:
-Personer under 18 år.
-Graviditet eller amning.
-Betændelse i tænder og tandkød.
-Kraftige slid- eller syreskader på tænderne.

Er der bivirkninger ved tandblegning?

​I princippet kan en tandblegning altid udføres. Dog med undtagelse af følgende forhold:
-Personer under 18 år.
-Graviditet eller amning.
-Betændelse i tænder og tandkød.
-Kraftige slid- eller syreskader på tænderne.